Monday, November 15, 2010

Bagaimanakah 'Aidil Adha di Palestin??

Brussels, 15 November – Kempen untuk menghentikan pengepungan di Gaza yang digerakkan oleh badan aktivis kemanusiaan dari Eropah telah mengemukakan rayuan kepada pihak berkaitan di Mesir untuk memudahkan kemasukan konvoi bantuan mereka ke Gaza sebelum Aidil Adha ini.

Kempen yang berpusat di Brussels mengadakan kenyataan akhbar mereka pada Ahad (14/11) agar semua pihak berkuasa yang berkaitan termasuk kerajaan Mesir, Libya, dan Israel bekerjasama untuk memudahkan kemasukan bantuan kemanusiaan ke Gaza, terutama setelah bantuan mereka terdampar di sempadan Libya-Mesir selama satu bulan .

Mereka meminta Kaherah agar tidak menutup terminal sempadan Rafah pada hari cuti Aidil Adha dan membenarkan kemasukan konvoi, menunjukkan bahawa Gaza sangat memerlukan bantuan yang dibawa oleh konvoi bantuan tersebut.

“Tujuan dari konvoi bantuan adalah untuk membantu rakyat Palestin yang terkepung dan menghentikan pengepungan yang menindas rakyat yang telah dikenakan kepada mereka yang memasuki tahun kelima”, Demikian ungkapan wakil kempen tersebut, seraya menambah bahawa usaha ini bertujuan baik dan harus dihargai.

Pihak berkuasa Mesir mengumumkan bahawa sempadan Rafah dengan Gaza akan ditutup pada Isnin hingga Ahad depan sepanjang hari cuti Aidil Adha, yang bererti bahawa bantuan tidak akan dibenarkan masuk ke Gaza selama beberapa hari-hari. (pic)

-sumber Haluan Palestin-

~sampai bila keadaan ini akan berlanjutan???

1 comment:

  1. ya Allah! ape nak jadi lar ngan depa ni, x dok belas kasihan langsung.. Salam perjuangan sahabat palestin! kalian pejuang menjaga Izzah Islam kami..

    yahudi laknatullah, siap siaga kau dengan pembangkitan pejuang Allah itu!! tunggu pembalasan Nya!!

    ReplyDelete

Santapan Rohani